Lifestyle | Studie tips & tricks 

De examens komen eraan, aaah! En dit jaar ben ik dan ook aan de beurt. Ik heb een paar studietips op een rijtje die ik zelf fijn vind, dit betekent natuurlijk niet dat het voor jou ook goed werkt. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

1. Maak een studiehoekje

Als je geen vaste plek hebt voor het studeren, is het slim om er toch nog 1 te kiezen. Verzamel hier je spulletjes en maak er een echt werkplekje van. Deze plek associeer je dan ook gelijk met studeren. Ga tijdens de pauzes die je neemt dan ook vooral weg van deze plek. Je kunt jezelf extra motiveren door wat motiverende quotes op te hangen. Zorg wel dat de plek overzichtelijk blijft. Als er te veel te zien is, raak je namelijk weer afgeleid. 

2. Tijd

Vind de tijd waarop jij je het beste kan concentreren. Bij mij is dat bijvoorbeeld 9 uur ’s ochtends. Ook als je een avondmens bent (dat ben ik ook!), lukt dit je makkelijk. En als je meer klaar hebt en misschien wel tijd over hebt, geeft je dat een goed gevoel.

Ook is het erg effectief om te studeren in korte periodes: studeer 20 tot 25 minuten, en neem een pauze van 5 minuten.  Dit herhaal je dan 3 keer en dan neem je een langere pauze van bijvoorbeeld een halfuur.

3. Gebruik een planner 

De examens naderen, dus ik hoop dat je al een planner hebt, maar anders raad ik je het gebruiken van een planner zeker aan ( deze Is heel fijn). Planners houden je scherp en ze zijn ook overzichtelijk. 

4. Genoeg slaap! 

Voor iedereen is het aantal uur slaap dat ze nodig hebben per nacht verschillend. Maar behalve als jij bij de zeldzame 3% hoort, heb je toch echt wel 8 uur slaap nodig. We komen vaak genoeg niet aan dit aantal, maar tijdens je voorbereidingen voor de examens en de examens zelf (!) is het erg belangrijk dat je goed uitgerust bent. Je neemt meer op tijdens het studeren en je kunt je beter concenteren. Als je toch niet genoeg slaap hebt gehad, probeer dan een power nap te nemen van ongeveer 10 minuten voordat je begint met studeren.

5. Eet gezond! 

Ongezond snacken is heel verleidelijk tijdens het studeren, maar je verliest juist energie door de ongezonde snacken en je eet al snel te veel. Eet bijvoorbeeld vis, tomaten, bessen, avocado, pompoenzaadjes, etc.

6. Doe muziek, je telefoon, je tv etc uit

We weten allemaal hoe verleidelijk het is om door onze instagram feed te scrollen en zonder dat we het weten alweer een halfuur aan het scrollen zijn. Dat is natuurlijk zonde van je kostbare tijd, net zoals alle andere afleidingen. Als je muziek wil luisteren, luister dan klassiek muziek of rustgevende geluiden. Met je favoriete muziek, zing je natuurlijk uit volle borst mee, en dan zijn die  wiskundige formules helemaal aan het dansen voor je ogen.

Nog een paar leuke tips op een rijtje: 

– Pak een leuke mok of bijvoorbeeld een starbucks cup en doe hier briefjes in met taken die je op een dag wilt voltooien. Doe hier ook briefjes in met ontspannende dingen zoals dansen op je favo liedje of een youtube filmpje kijken. Schrijf als je wilt ook op het briefje hoelang je met een taak bezig bent. En graaien maar! 

– Maak flashcards! 

Flashcards zijn simpel, maar ideaal. Tijdens het maken ben je namelijk  al aan het leren en je kunt ze in je tas stoppen en pakken als je tussendoor even tijd hebt. Aan de ene kant schrijf je een vraag, aan de andere het antwoord en quiz  yourself maar! Je kunt natuurlijk altijd vragen of anderen je willen quizzen. Het is ook handig om een stapeltje te maken met de vragen die je goed beantwoord en de vragen die je fout beantwoord en nog eens naar moet kijken.

– Neem jezelf op!

Gebruik je recorder op je tablet of op je telefoon en neem jezelf op terwijl je bijvoorbeeld een samenvatting voorleest van een bepaald vak. Nu kun je op elk moment naar jezelf luisteren en leren. Ook fijn als je misselijk wordt als je leest in de trein/auto en je je tijd nuttig wilt besteden: oortjes in en luisteren/leren maar! 

Handige apps bij het leren:

– Self control app (Alleen voor Mac gebruikers) 

Dit is een gratis app (alleen voor Mac gebruikers), die je helpt om sites die je afleiden te vermijden. Je kan bepaalde sites toevoegen aan je “blacklist” voor een bepaalde tijd. Je kunt niet op deze sites komen totdat de timer is afgelopen, zelfs niet als je je computer opnieuw opstart of de app verwijdert. 

– Break timer

Een schattige timer voor het bijhouden van de tijd als je in een periodes studeert. Je kunt de tijd instellen voor een “work” periode en een “break.”

– Relax oriental

Fijne geluiden voor op de achtergrond tijdens het studeren, zoals het geluid van een waterval of van tropische regen.


Deze tips kunnen natuurlijk door iedereen gebruikt worden 🙂 

Welke tip ga jij gebruiken? 

Liefs,

Naomi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s